domingo, 2 de noviembre de 2014

Ensenyar o Educar?

Deixant una mica de banda el tema de les TIC, avui exterioritzo un debat que fa temps que tinc amb mi mateix, és el següent: Que ha de fer un mestre, ensenyar o educar?

Començaré copiant les definicions que ofereix el DIEC sobre cada una de les paraules:
- Educar: 1- Ajudar a algú a desenvolupar les seves capacitats físiques, morals i intel.lectuals.
                 2- Transmetre a algú coneixements actituds, valors o formes de cultura.
- Ensenyar: Comunicar a algú una ciència, un art, coneixences, una habilitat... Donant-li'n lliçons, explicacions, fent demostracions o fent-li realitzar exercicis pràctics.

Parlant amb el director de l'Escola Projecte, he pogut arribar a la conclusió de que tot depen del significat que l'hi donem a les paraules, però que principalment l'acció predominant a les escoles és la d'ensenyar. Parlo de predominant, ja què com tots sabem, a l'escola també s'educa. Clar està, que els dos verbs involucren tres idees: escola, família i societat, però en el verb ensenyar per exemple, gran part de l'acció es duu a terme a les escoles en canvi a l'acció d'educar, la familia es veu involucrada d'una manera més directa.

Tot i que en el tema de l'educació, les famílies tenen un paper més important que el de l'escola, sóc gran defensor de que la figura del mestre sempre ha de tenir present que també forma part de l'educació de l'infant i que en cap moment s'ha de delegar, per complet, a la família.

El que també em sembla important i interessant a comentar, és el paper de la societat en aquesta educació/ensenyament. Com bé es diu, els nens són esponges i aprenen de tot el que veuen, per aquest motiu si la societat vol que les noves generacions creixin educades tant intel·lectualment com moralment, s'ha de començar a actuar tal i com es vol que s'actuï en un futur.

Què volem que aprenguin?


No hay comentarios:

Publicar un comentario